Hvilket språk snakker de i Storbritannia?

I Storbritannia er det viktigste språket engelsk (britisk engelsk). Det er ikke det samme som amerikansk eller australsk engelsk. 'Hi mate' er ikke en riktig eller verdsatt måte å nærme seg noen på gata. Det er heller ikke «G'day», «Howdy» eller «Hey Mister». Den formelle britiske måten å hilse noen er «good morning», «good afternoon» eller «good evening» (god morgen, god ettermiddag eller god kveld), og hvis du ønsker å spørre om noe, «excuse me please» (unnskyld meg).

De fleste mennesker i Storbritannia pleier å si «hello» eller «hi» når de hilser noen.

Ikke alle i Storbritannia snakker med en snobbete engelsk aksent, som Hollywood vil ha deg til å tro. Det er ingen som høres ut som Dick van Dyke i filmen, Mary Poppins.

Hvorfor snakkes engelsk med forskjellige aksenter?

I Storbritannia har alle deler av landet sin egen måte å snakke engelsk på. Folk i Yorkshire høres veldig annerledes ut enn folk i Surrey, en Somerset aksent er svært forskjellig fra alle skotske aksenter, og det er vanskelig å tro at folk fra Birmingham snakker samme språk som de fra Cornwall. De fleste mennesker i Storbritannia kan gjette hvor noen kommer fra basert på måten de snakker, enten ved deres aksent eller ordene de bruker.

Ved å kjenne igjen en aksent kan du plassere taleren i et generelt område av Storbritannia. Geordie, Scouse, og Cockney er godt kjente dialekter fra Tyneside, Liverpool og London henholdsvis.

I dag er vanligvis aksentene fra de såkalte «home counties» (hjemfylkene) godtatt som standard engelsk. Hjemmefylkene er de fylkene som ligger nærmest London.

Interessante fakta

Det engelske språket er ett vestgermansk språk som stammer fra England.

Over femti prosent av det engelske språket stammer fra latin.

Engelsk er det tredje mest talte førstespråket (morsmål) i verden, med rundt 402 millioner mennesker i 2002.